ELEKTRİK AKIMI NEDEN ARTIDAN EKSİYE DOĞRU AKAR


Bir çok kişin kafasını karıştıran bir konuyu açıklığa kavuşturmak istiyorum akım yönü neden artıdan eksiye doğru akar.Baştan beri öğrendiğimiz gibi atomun içinde pozitif yükler haraket etmez iken negatif yükler yani elektronlar haraket eder peki neden biz akımı artıdan eksiye doğru olarak kabul ederiz. Ünlü ABD'li yayımcı,yazar,mucit felsefeci,bilim adamı,siyasetçi,diplomat Benjamin Franklin akımın pozitif yükler ile taşındığını ve akımın artıdan eksiye doğru aktığını ileri sürmüştür ve daha sonra bilimdeki ilerlemeler sonucunda akımın elektronlar ile taşındığını ve elektronların akış yönünden eksiden artıya doğru olduğunu kanıtlamıştır.
                                                                                         
yandaki resimde bir bakır telin bir kesiti görünmektedir.Resimde de  görüldüğü gibi elektronlar eksiden den artıya doğru akar.Şimdi Benjamin Franklin söylediğini tekrar düşünelim akım taşıcılarını pozitif olduğunu ve artıdan eksiye doğru aktığını görüldüğü gibi normalde akımın negatif elektronlar ile ve eksiden artıya olduğu kanıtlanmıştır Benjamin Franklinin tam tersi yani bu yüzden bizde akımı elektron akışının tersi yönde olduğunu kabul ederiz ve sorularımızı buna göre çözeriz.





Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

4 yorum:

  1. Eksiden artıya doğru olduğu kanıtlanmışsa neden hâlâ franklinin görüşünü kabul ediyoruz?

    YanıtlaSil
  2. Sebebi çok fazla bunun üzerine bununla ilgili kanun veya yasa çıkınca mesela atom gibi atom kesilmeyen içi boş Berk küre demek ama atom bölunebildiği ortaya kondu ama adı atom dan degistirilmemde

    YanıtlaSil
  3. Elektrik üreteçlerinde (ac dinamo) bir nötr ve bir faz oluşur. Çalışma prensibi mıknatısın elektronları itmesine dayanır. Yani 1 metre bir bakır telden mıknatıs itersek ittiğimiz yöne doğru elektron hareket eder ve ittiğimiz yönün geçmişine negatif itilene ise pozitif denebilir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil